De Welsh Terrier

De Welsh terriër
Niet te verwarren met de Airedale terriër (groter), de Lakeland of de Foxterriër (beter bekend als de hond van Kuifje).

De eerste vermeldingen en afbeeldingen van de Welsh Terriër dateren van rond 1800.
Van origine zijn Welsh terriërs jagers. Ze werden ingezet voor de jacht op vossen, mollen, dassen, otters en bunzingen. Welsh terriërs zijn sterk, gespierd en dapper.

Vachtverzorging van de Welsh Terriër
Het grote voordeel van de Welsh terriër (en andere draadharigen) is dat hij vrijwel niet verhaart. Dit geldt echter alleen wanneer hij regelmatig gekamd wordt en wanneer hij 2x per jaar wordt getrimd. Welsh terriërs die aan shows en tentoonstellingen deelnemen, worden in vorm gehouden door ze vaker te trimmen, zo ongeveer elke 2 maanden.
Een ander voordeel is dat de vacht waterafstotend is. Wassen is nauwelijks nodig en kan bij veelvuldig wassen, de structuur van de haren beïnvloeden.
Ook scheren en knippen kan de structuur veranderen, een Welsh dient te worden geplukt of gestript.
De vacht bestaat uit twee lagen. De onderlaag isoleert en de grove bovenlaag beschermt tegen vuil, regen en wind. Het haar is stug, hard, krullend en dicht behaard.

De ideale Welsh Terriër
Voor een reu een schouderhoogte van ca. 40 cm en een gewicht van 9 – 10 kg. De kleur is black & tan, zwart en rood/bruin. Bij voorkeur geen wit in de vacht, enkel eventueel op de borst.

Het karakter van de Welsh Terriër
De Welsh terriër is een echte terriër! Een terriër karakter: actief, dapper, eigenwijs en een volhouder. Een Welsh heeft uitdaging nodig, dit betekent lange wandelingen en uitdagende spelletjes waarbij hun intellect geprikkeld wordt. De Welsh Terriër is van nature vrolijk, speels, lief, kunnen goed luisteren en over het algemeen heel goed met kinderen.

Bekende Welsh terriërs
Charlie, de hond van wijlen J.F. Kennedy
Welsh Terriër